Lačen ZARADI posta ali lačen DO posta?

Pred dnevi se je začel postni čas. Čas, ko se praviloma kristjani pogosteje odpovemo kakšni razvadi, običajno pri hrani. Še posebno med strogim postom se tega držimo dosti bolj striktno. Odpovedujemo se celemu spisku jedi in pijač, do sitega se najemo le enkrat v dnevu ...
V čem pa je smisel tega stradanja? Verjetno ni samo sebi namen. Je razlog za post debelost, nezdrava prehrana? Je cilj posta lepa postava vernikov? Njihovo telesno zdravje? Je lakota smisel posta ali razlog zanj?

Mogoče ste opazili, da namigujem na drugačno obliko lakote, praznine. Vedno več je v zahodnem svetu 'duhovne' in 'socialne' lakote. In prav ta je razlog za post. Med postom se preko fizične lakote odpovedujemo samemu sebi in svojim fizičnim potrebam z namenom duhovne rasti. Post je čas za duhovno hrano (več molitve, branja Svetega Pisma ...) in posvečanje družini (k temu spodbuja tudi akcija 40 dni brez alkohola), prijateljem ... Prav to nam v današnem svetu manjka. Lačni smo družbe in duhovnosti.
Ker smo tega lačni, to iščemo (intuitivno se mi to zdi logično). Vsi poznamo rek: ''Lakota je najboljši kuhar.'' To velja tudi pri duhovni lakoti. Zaradi nje smo pripravljeni jesti vsakovrstno 'svinjarijo', ki nam jo ponuja okolica. Poslušamo radijske postaje, gledamo televizijske oddaje, filme, pametne telefone, ki pa nam ponujajo nekakšno 'hitro hrano'. Dajejo nam občutek socialnosti (življenja v družbi, med ljudmi) in duhovnosti (kakšna lepa življenska misel, bolj mimogrede).
Ker pa nas to ne napolnjuje, med različnimi virtualnimi svetovi preklapljamo še hitreje (menjamo kanale, ob prižgani televiziji 'buljimo' v facebook ... ). Naj to ponazorim na primeru fizične lakote: Lačen sem. Grem pogledat v hladilnik. Pogledu v hladilnik sledi shramba. Razočarano znižam standarde in grem spet pogledat v hladilnik. Ob tem pa pozabljam, da poleg hladilnika in shrambe obstaja tudi kakšen drug vir hrane (vrt, trgovina ...). Hrana v trgovini ni zastonj, tudi hrane z vrta ne morem pridobiti brez dela. Prav tako je za duhovno hrano potreben trud, predvsem za 'prebavo'. Tudi zrezek, če ga ne bi prebavili, na naše telo ne bi imel vpliva. Prehranjevanje bi izgubilo smisel. ''Ne živim, da bi jedel, ampak jem, da bi živel.'' (Quintilianus) 
Torej ni težava v hladilniku in ne moremo vse krivde valiti na elektronske naprave, čeprav nas prav mediji pogosto 'duhovno stradajo', nam dajejo slabe približke družbe, duhovnosti. ''Ni krivo vino, ampak tisti, ki pije.''

Cilj posta očitno ni, da smo lačni, ampak, da se duhovno nasitimo. Post pa nas le spodbuja, da spet postanemo 'izbirčni' kje drugje kot pri hrani.
''Revščini manjka veliko, lakomnosti vse.''

Kaj pa ti? Si lačen zaradi posta ali lačen do posta? Morda lačen posta?

         accipitris arti

P.s.: Želim ti, da bi ta post izkoristil v polnosti, da bi se nasitil z duhovno hrano in da bi bila letošnja Velika noč zares posebna, blagoslovljena. Izkoristi priložnost za spreobrnitev, ki ti jo daje post. Pa ne post, ampak Bog ti jo daje. Post je zgolj formalno obdobje, ko smo spodbujeni k postu, odpovedi. K poglabljanju duhovnega življenja smo povabljeni vse leto.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Problem zahajajočega sonca

Svoboden kot ptica

Slovo neznancem