Vreden truda?

Pred nekaj dnevi smo se trije skavtski voditelji med vožnjo z avtobusom pogovarjali o smislu in učinku naših (skavtskih) projektov. Ob tem smo se predvsem osredotočili na velike projekte na državni ravni (npr. Za zdravje mladih, Vzgoja za poklic ...). Želim vam podeliti nekaj misli, ki smo jih izrazili, in nekaj lastnih zaključkov, ki upam, da bodo komu uporabni tudi pri osmišljanju in načrtovanju manjših projektov ali pa sicer v življenju.
Zelo pomembno se mi zdi, da zna voditelj (in tudi vsak odrasel človek) dobro ovrednotiti svoje delo in da se kdaj vpraša, zakaj vse to počne. Temu so tudi namenjene refleksije, duhovne vaje in pogosto tudi duhovne misli ter rdeče niti na državnih srečanjih voditeljev ...
Ob projektu (predvsem, kadar izvedba ne izgleda uspešna, ali pa, ko ne vidiš pričakovanih rezultatov) si verjetno kdaj postaviš vprašanje: "Se to sploh splača?" Ampak ta pogled (seveda sem tudi jaz krvav pod kožo in mi to vprašanje ni tuje) se mi zdi preveč materialističen. Bolje bi se bilo vprašati: "Je vredno?"
Ni vse vredno, kar se splača, in ne splača se vse, kar je vredno.

Ni vse vredno, kar se splača.
To je gotovo že vsem znano. Naprimer pri nakupih, ko se zaradi velikih popustov marsikaj splača, a vseeno, česar ne potrebuješ, ni zares vredno kupiti. Pa tudi dobro organiziran zločin (korupcija, kraja ...) se lahko zločincu splača, ampak ali je tudi vredno? Ni vredno časti, čiste duše. In še bi lahko našteval in o tem razpravljal, a to ni to, kar želim trenutno povedati.

Ne splača se vse, kar je vredno.
Včasih se kakšen projekt res ne splača, a če bo zaradi tega vsaj nekaj lahko bolje, je vredno. Če je zarad tega v svetu kaj več prave (krščanske oz. brezpogojne) ljubezni, je vredno. Ljubezen sama je ogromno vredna, pa naj bo kakršnakoli, čeprav se milijonkrat "ne splača" niti materialistično niti nematerialistično. Kaj pa darovanje? Se splača? Se mi splača pozabit nase in na svoje potrebe? A se materi splača dan za dnem postavljati otroka pred sebe, svoj spanec, zdravje, živce ...? Se fantu splača v podporo svojemu potrtemu dekletu manjkati na pomembni nogometni tekmi, kjer računajo nanj? Seveda se ne! A je vredno!
 Dovolj je, da zaradi projekta, dela, darovanja samega sebe ... sam postaneš boljši človek, ali pa, da vsaj eden opazi, da ti je bilo zares vredno delati nekaj zanj. Mogoče se takoj po in ob tvojem trudu ne bo nič spremenilo, a nekoč se bo ta posameznik mogoče spomnil, da se da uživati brez alkohola, da lahko Boga najde v naravi, medsebojnih odnosih ali pa se bo spomnil postopka oživljanja, ko bo to zares potrebno, in si bo upal pristopiti k ponesrečencu, ker bo nekje v podzavesti vedel, kako zelo pomembno je vsako človeško življenje.
Otroci si zapomnijo, da ti je bilo vredno delati za njihovo srečo, čeprav se lahko trenutno zdi, da ne cenijo tvojega truda. Baden Powell je rekel, da je v vsakem mladem vsaj 5% dobrega in mi smo poklicani, da najdemo teh 5% in jih pomagamo razvijati. Že zaradi teh 5% je vredno!
'Le tisto bogastvo, ki ga pokloniš, bo vedno tvoje'. (Martialis)
Dovolj je delati dobro. To je že dovolj vredno. Delati za dobro, z ljubeznijo ... To se moram zavedati že na začetku projekta in ne šele, ko zaradi neuspeha razmišljam o (ne)smislu.
                  Accipitris Arti

P.s.: Dobro, da se Bog ne sprašuje, če se splača. Njemu si vreden truda! Njemu si vreden daritve na križu!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Problem zahajajočega sonca

Svoboden kot ptica

Slovo neznancem